NSF
Nordvästra Skånes Flygklubb

Väder

Turistinfo

NYHETER FRÅN 2023-04-14 TILL 2023-06-02

BRÅDSKANDE BESÖK AV AMBULANSHELIKOPTERN

657 Ambulanshelikoptern från Göteborg kom på besök för att hämta brådskande utryckning av patient som transporterades i ambulans med blåljus för vidare befordran till Östra Sjukhuset i Göteborg. Fullt läkarlag i både ambulans och helikopter. Givetsvis tankade dom också hos oss. Vi framstår mer och mer som samhällsnyttig flygplats. (bilder tagna av Lillebror Fridh)

2023-05-24 / JEP


Formationsflygning

655 Årets första rote kurs gick av stapeln i helgen och ännu en gång med duktiga piloter som kämpar på med handtecken och gasreglage. Uppskattad utbildning som ofta ger mersmak på flygning. Bra jobbat !

2023-05-22 / Flygskolan/MA


656

2023-05-22


653

2023-05-06


ESMH med i den stora Försvarsmaktövningen!

654

Under söndagseftermiddagen var klubben och flygplatsen en del av AURORA 23, FMÖ 23.

En deltagande FFK-pilot i FMÖ23, fick av trafikledningen besked om att han hade fått tekniskt fel på flygmaskinen och beordrades att nödlanda på ESMH.

En internationell skyddsstyrka anlände för att skydda flygplanet med ”motorproblemet”.

Tre gånger landade en av Försvarets helikoptrar för att lämna av styrkan och en hjälpmekaniker. Ca 10 man och en kvinna (!) spred sig runt flygplatsen för att säkra terrängen. I samband med att flygplanet var ”lagat” och skulle ge sig iväg uppstod ett hot som avvärjdes av en samlad truppinsats och det blev en del skjutande (lösplugg).

Mycket intressant övning. Och det blev cred till klubben av den närvarande övningsledningen. De är klart välkomna tillbaka…

2023-05-08 / Åke K


Årets första skilltest avklarat - Vi välkomnar Emil till vår skara av piloter

652

Solen skiner och vinden blåser lagom från vänster. Emil Linde och kontrollant Hans Johansen går igenom allt som en nybakad pilot ska ha koll på, och Emil klarar sitt skilltest med bravur. Med en fantastiskt fin bedömningslanding på bana 32 i Höganäs med hög och fin nos avslutar Emil passet och taxar in till klubbhuset. Vi gratulerar Emil och lyfter hatten för ett fint utfört skilltest. Välkommen in i gänget Emil, och till en livslång kärleksaffär med flyget.

2023-05-03 / FI Jesper (stolt instruktör) Gaarde


651

-”Sigurd Erik – Kalle Cesar Yngve kommer in från norr för överflygning av fältet på 1500 fot. Trafik frågas” ljuder en van stämma med småländsk brytning på 123.550. Det är den 21:e april, 18:44 då Henrik Lindberg på Prokitor AB landar sin Piper Chieftain på ESMH för att få service. Det hör inte till vanligheterna att 10 sitsiga tvåmotoriga flygplan landar på Höganäs flygplats, men när det gör det drar det ögonen till sig.

Prokitor AB är företaget i Jönköping som flyger fjärrvärmefotografering och annan geo-flygning med högteknologisk utrustning ombord. Något som är en viktig samhällsfunktion och en verksamhet som är beroende att kunna vara i luften när vädret tillåter, så ofta som det bara är möjligt. Det innebär också att service är något som är högst väsentligt, och att den kan ske kontinuerligt då dessa maskiner flyger många timmar varje vecka.

Så när behovet blir stort är flygtekniska verkstaden Aero Tronic Ltd på Höganäs flygfälts en given partner för service av denna fantastiska Piper Chieftain. Aero-Tronic ger kunderna full service och ser på allt underhåll av ett flygplan från tre olika synsätt. Från en pilots-, en flygteknikers- och en elektronikteknikers perspektiv. Björn Thelin som driver Aero Tronic Ltd. på ESMH är sedan många år tillbaka en fullfjädrad flygtekniker och avionikexpert som innehar det flesta cert som behövs för att utföra arbeten på allt från tung jet till helikopter. Björn är godkänd som fristående luftvärdighetsgranskare för ARC och kan även erbjuda CAO. Dessutom är Aero Tronic Ltd auktoriserat installations och service center för Garmin. Vi kan inte understryka tillräckligt hur fantastiskt det är att ha denna expertis på vårt flygfält. En ynnest för både klubben och alla privata flygplansägare på ESMH.

          

Några timmar senare är servicen på ”Cesar Yngve” klar och Henke drar på igen och lättar för att åter bege sig norrut och fortsätta arbetet med fjärrvärmeinventeringen. Ett ganska vanligt besök av en lite ovanlig fågel på denna underbara plats i nordvästra Skåne. Vi brukar konstatera det ibland, att vilken tur vi har som opererar från ett av Sveriges (kanske Europas) bästa gräsflygfält i vackra Kullabygden med en så fantastisk klubb och en sådan fantastisk flygteknisk verkstad på fältet. Är du i behov av förstklassig service av din flygmaskin, kontakta Björn, 0707 - 44 00 55 eller service@aero-tronic.com.

2023-05-03 / FI Jeppe


RÄDDNINGSHELIKOPTERN PÅ DUBBELBESÖK

646 Igår tisdag hade vi besök av räddningshelikoptern för tankningtvå gånger i Höganäs i samband med en övning i Helsingborg.Vacker fågel !

2023-04-19 / JEP


647

2023-04-19


Simulatorn - nästan som en flyglärare..

644 Här på Nordvästra Skånes flygklubb kan man ta de första stegen för att bli trafikflygare eller bara flyga på hobbynivå, här ser vi 2 piloter som tränar instrument flygning i våran simulator, ett mycket bra sätt att hålla flygningen i trim.

2023-04-14 / Flygskolan/MA